Hoe maak je Duplo/Lego schoon?

Dat ik gek ben op Duplo is inmiddels geen geheim meer. Mijn kleine meisje gelukkig ook! Met sinterklaas, kerst en haar verjaardag is haar collectie echt volledig de pan uit gerezen en zitten we inmiddels al op 4 volle dozen met poppetjes, blokjes, auto’s en nog veel meer. Regelmatig gooien we alle dozen op het kleed en gaan we met ons gezinnetje lekker spelen. Ook als er kindjes komen spelen worden de blokjes uit de dozen getrokken.

Nu valt er dus regelmatig wat koek, siroop of snot en kwijl ;)… op de Duplo blokjes. We hebben ook een kat en mama’s lange haren blijven ook nog wel eens ergens hangen. Kortom, Duplo (en Lego) word ook wel eens vies! Maar hoe maak je dat nou schoon?

Duplonieuw

Let op! poppetjes, diertjes, autootjes en blokjes met (sticker)plaatjes kun je het beste op de hand wassen!

Met de hand

Je wasbak vol laten lopen met warm water, een scheutje Dettol (lekker desinfecterend), afwasmiddel of ander schoonmaakmiddel erin. Daarna de blokjes erin. En met een borstel of een sponsje afnemen. Heb je belachelijk grote hoeveelheden (zoals wij dus…) kun je het ook in je ligbad/babybadje gooien. Let wel op dingen als autootjes e.d. die kun je het beste even drogen met een theedoek!

In de Vaatwasser

In de vaatwasser??? Ja dus! In de vaatwasser, lekker makkelijk! De kleine onderdelen kun je in de bestekbak gooien, de platen in de bordenrekjes en de losse blokjes waar je normaliter de glazen zet. Bij mij is dit een soort van lade. Je kunt voor overige dingetjes ook een bh-waszak gebruiken. Let wel op dat je je vaatwasser niet heter dan 40 graden zet!

In de wasmachine

Een tip van mijn moeder die vroeger op school hulpmoeder was! Stop je Duplo in een kussensloop, en gooi het in de wasmachine. Wederom geen programma hoger dan 40%. Doe gewoon je gebruikelijke wasmiddel erin, optioneel een desinfecterend middel. Het liefste maak je gebruik van een kussensloop met een rits en anders twee kussenslopen over elkaar en beide goed dichtknopen! Om het geluid enigzins te dempen kun je ook een handdoek er omheen rollen.

Drogen

Drogen doe je nooit met hitte, dus niet in de droger, magnetron, niet met een föhn en niet in de volle zon. De blokjes kunnen door de temperaturen vervormen. Leg ze dus te drogen op een theedoek, handdoek of hydrofiele luier. Heb je een droogrek? Dan leg je een badhanddoek op de bovenkant en daar de blokjes op. Je kunt ze ook afdrogen met een theedoek samen met je kindje, heb je gelijk een leuke bezigheid!

Liefs, Kelly

4 Comments

  1. marjon 28 januari 2016 / 09:58

    Ik schreef er ook al een blogje over tijdje terug… speelgoed schoonmaken. Duplo kun je gelukkig redelijk makkelijk schoonmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge