Surinaamse nasi

Oké, eindelijk is hij dan daar. Mijn paradepaardje… Althans, niet zozeer mijn paradepaardje maar wel een recept waar iedereen al eeuwen om vraagt en waar ik al 3 eeuwen geleden van heb gezegd dat ik het recept online zou zetten. Bij deze, voor al mijn lieve volgers. Surinaamse nasi ( a la kelly ;)…)

Nasi in Nederland is jaren lang gewoon een witte bak rijst met hamblokjes, ei en stukjes prei geweest. Juist ja, die van de Chinees op de hoek. Hoe dan!?! Dat vraag ik me dus ook af. Surinaamse nasi is duidelijk een 100 keer betere variant, die overigens ook voortkomt uit traditonele nasi uit Indonesië, want dat is dus de echte. Deze is meegebracht door de Javanen naar Suriname en daar aangepast aan de Surinaamse keuken.

De Surinaamse keuken is één van mijn favorieten door zijn eenvoud maar doch goede smaken. De Surinaamse keuken is een mengelmoes van allerlei keukens. Net als het land vele bevolkingen heeft, heeft de keuken vele smaken. Deze komen voornamelijk voort uit de Hindoestaanse, Creoolse, Chinese en Javaanse keuken. En wat een mazzelaar ben ik met een Javaans-Surinaamse man. En jullie op den duur weer met mij. Want…. ik ga jullie nu leren hoe je je Surinaamse nasi creëert in een handomdraai =).

Je hebt nodig voor +/- 4 personen:

P1070779

– Gekookte afgekoelde basmatirijst (ik meet af met zo’n rijstkoker maatschep 4 bakjes rijst, 5 bakjeswater)
– 4 eieren
– 1 eetlepel Ketjap Manis (+/- 15 ml)
– 4 Eetlepels Ketjap Asin (+/- 45 ml)
– 1 theelepel Trassi*
– 1 theelepel ajinomoto
– 1/2 theelepel laospoeder
– 1 theelepel zwarte peper
– 3 kleine blokjes Maggi*
– 2 teentjes knoflook
– 1 middelgrote ui (of 1,5 kleine ui)
– klein blikje doperwtjes
– Selderij (enkel blad niet de steel)

optioneel: fachong – bakbanaan

Voor de Nederlander zal deze lijst even schrikken zijn, voor menig Surinamer is het alsnog weinig. Je kan altijd nog kruiden toevoegen als piment of bijv. verse laos maar ik vind dit recept prima. *De trassi variant die ik gebruik is “vloeibaar” en zit in een potje van Faja Lobi te koop bij de meeste supermarkten. *Maggi blokjes zijn niet de blokjes voor soepbouillon maar de kleine gouden blokjes die verkrijgbaar zijn in een geel met rood doosje.

Ik heb een simpel stappenplan met foto’s gemaakt, en ik hoop dat het zo duidelijk is!

Nasi TBM

1. Neem een klein pannetje met een beetje olie, breek hierin de 4 eieren en maak er roerei van.

2. Dit keer neem ik kip fachong, deze fachong kun je kopen bij de toko of de turkse slager en is in de meest gevallen zelfs halal. Je kunt er ook voor kiezen een kipfilet droog te bakken en te pluizen, of bijvoorbeeld ontbijtspek in smalle reepjes. Je kunt ook prima zonder vlees doen, dit is bij de meeste Javaanse Nasi het geval. In ieder geval, gebruik ik kip fachong, 2 worstjes vind ik meer dan genoeg om de smaak goed te proeven maar niet te laten overheersen. Snij de worstjes in stukjes. Bak ze aan in wat olie. (Ik gebruik hiervoor dezelfde pan als het ei, scheelt afwas ;)…)

3. Snij je ui in grove stukken, pel de knoflook. Stop deze in een blender, hakker of staafmixer tot een puree. Op dezekomen de smaken geleidelijker door de rijst. (Je kunt er ook voor kiezen fijn te snijden).

4. Fruit de ui/knoflook puree in een beetje olie, en verkruimel 3 blokjes maggi hierover.

5. Gooi 45 ml ketjap asin (zout) bij het mengsel en zet op middelhoog vuur.

6. Gooi 15 ml ketjap manis (zoet) bij het mengsel. Voeg kruiden (1/2 tl laos, 1 tl zwarte peper (meer naar smaak) en 1 tl ajinomoto) toe. Laat op middelhoog vuur pruttelen.

7. Voeg 1 tl trassi toe. (heb je een blokje, dan is de verhouding anders!) Je hebt nu de boemboe compleet.

8. Laat de smaken op middelhoog vuur +/- 5 minuten intrekken.

9. Gooi de afgekoelde rijst bij de boemboe, en schep/draai de rijst zodat alles een mooie lichtbruine kleur heeft.

10. Gooi de uitgelekte doperwtjes, het roerei en optioneel het vlees toe en draai opnieuw de nasi tot alles gelijkmatig verdeeld is.

11. De nasi is compleet! Hak wat selderij als garnering indien je dit lekker of mooi vind ;).

12. Optioneel (wel heeeel lekker!) een bakbanaan (de zwart-bruine variant!) in smalle schuine schijven snijden en in hete olie bruin bakken. Bestrooien met zout en serveren naast de nasi.

P1070854

Dien de nasi op met bijvoorbeeld kipsaté of kip uit de oven, komkommers of zuur en kroepoek.

Eet smakelijk! Nyan Switi!

 

Liefs, Kelly

6 Comments

    • Kelly 15 december 2015 / 09:00

      JA klopt dat is het dus!! Ik vind die geur ook zo vies, en met dat kookeiland zit ik midden in de woonkamer. Ik steek daarna altijd een scentchip aan dan is het zo weg ;)

  1. Lienberry 15 december 2015 / 11:54

    Yeah super!!! Ik ga binnenkort even op zoek naar alle kruiden enz. Zodat ik het snel eens kan maken. Super gedaan met die plaatjes erbij.

  2. margot 15 december 2015 / 14:30

    ow dolletjes zal dit eens maken op jouw manier, tis schandalig maar met een surinaamse vriend kook ik vrijwel nooit meer omdat ik zijn kookkunsten niet kan overtreffen…tot nu haha.
    Kip fachong..never heard of it…maar de rest gebruiken we sowieso in de keuken dus word niet zon lang zoektochtje om dit bij elkaar te krijgen!
    nog tips om de komkommers goed op zuur te krijgen,want dit komt ook nogal krek bij mijn kerel ;P

    Vaker delen die kooktips van jou..te leuk en lekker duidelijk love it!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge