Surinaams Javaanse Bami

Ben je door je gourmetvoorraad heen? Of komt het (mini-)vlees je gewoon de neus uit? Dan eet je deze week dus bami! Want hier is er weer één…. één van die langgevraagde recepten. Surinaams-Javaanse bami (a la Kelly…want laten we eerlijk zijn. Iedereen maakt zijn bami weer net ff anders ;)…)

Onlangs deelde ik al mijn surinaamse nasi recept. (Dit was overigens een daverend succes!) De kinderen in mijn familie maak ik echter veel blijer met een lekkere portie bami. Geef ze eens ongelijk, die slierten opslurpen is veel leuker dan die korrels rijst tussen je tanden uit te moeten peuteren toch? Vandaag deel ik dus mijn bami recept. Ook voor volwassenen gewoon belachelijk lekker, en heet te maken als je zonder kids eet ;). Mijn recept is heel clean, klein en heel basic. Geen rare zakjes kruiden van Conimex of potten van Faja Lobi. Gewoon, zoals het recept in Suriname ook word opgediend. Wat een perfect bijgerecht is met ovenkip en groente. I Love!

Bami 1
– Pakje Spaghetti
– middelgrote ui
– knoflook 2 teentjes
– lepel olie
– 4 eetlepels zoete ketjap
– 1 eetlepel zoute ketjap
– 1 flink eetlepel tomatenpuree
– theelepel laos of +/- 3 cm verse laos
– Salamblad
– zwarte peper naar smaak (ik doe +/- 1 theelepel)
–  Selderij (alleen blad geen steel)
– stukje madame jeanette (optioneel dus als je zonder kids eet!!)

En ja, voor Nederlanders shocking. Spaghetti!? Yup peeps, spaghetti. Wees vrij om het te maken met andere soorten bami, whatever you like. Maar dit is zoals ik het heb geleerd van de Surinaamse vrouw ;). Kook je spaghetti zoals aangegeven op de verpakking, spoel het af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.

Zie onderstaand foto’s met daaronder de uitleg. Net zoals bij nasi een “stappenplan”.

Bami stappenplan

Snij je ui grof, pel je knoflook. Meng dit samen met een lepel olie in een mixer, hakker of met een staafmixer tot een boemboe. Wil je voor echt FAJA (heet) gaan? Meng dan ook een stukje madame jeanette mee. Maar let op! Dit kan echt gruwelijk heet zijn, dus gebruik het liefst geen pitjes maar alleen een stukje buitenkant.

Fruit deze boemboe aan in een beetje olie en verkruimel de blokjes maggi erover, doe de lepel tomatenpuree erbij en giet hierbij de zoute en zoete ketjap. Laat het mengsel lekker pruttelen en gooi ondertussen het salamblad en de zwarte peper en gedroogde laos erbij. Heb je verse laos i.p.v. gedroogd? Dan gooi je deze er ook bij. Laat alle smaken even een paar minuten intrekken op middelhoog vuur.

Pak je uitgelekte spaghetti erbij en gooi deze in het ketjapmengsel. Roer flink om zodat alles bedekt is met ketjap. Garneer met fijngehakte peterselie. Et voila, daar is je surinaamse bami! Maak er lekker kip uit de oven bij en wat komkommers in zuur. Succes gegarandeerd!

Bamibord

Liefs, Kelly

8 Comments

  1. Dorien 28 december 2015 / 11:23

    Hoi kel het ziet er weer heerlijk uit .ga het zeker maken voor die bami klanten hier xx

    • carla 29 december 2016 / 18:25

      Eindelijk de gemakkelijke versie gevonden,en gelukt het was heerlijk,de kip ook zo gebakken,top en bedankt.

      • Kelly 30 december 2016 / 11:33

        Hej Carla,

        Wat leuk om te horen!! Graag gedaan.
        Nu lekker veel vaker maken he ;).

        Liefs, Kelly

  2. Jerry 12 januari 2017 / 17:25

    Hi,

    Dank voor het recept, prima te doen als Papa zijnde.
    Ik heb het wel iets anders gedaan, laurierblad ipv salamblad. Dat verkochten ze niet in ons dorp, en volgens google is salam de aziatische laurier, dus vandaar.
    Kwa tomatenpuree heb ik dubbel gedaan en meer knoflook, en door de boemboe kippengehakt.
    En wat prei voor de kleur en variatie.

    Was heerlijk, bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge