Nasi Koening – Gele rijst

Gele rijst of chique Nasi Koening zoals het bij de Indo’s heet, eet je eigenlijk alleen op speciale dagen. Feesten, overlijden, herdenking of een housewarming. Bij dat laatste maakte ik er voor het eerst echt kennis mee, mooi opgediend in een bananenblad met de bijgerechten erbij. Javaans preekje op de achtergrond, en allemaal op de grond zitten. Een hele kunst opzich om zo te eten, want dat was ik dus totaal niet gewend. Maar hé… wat is die nasi lekker!!

Luan is er ook gek op, en omdat ik iedere dag een feestje vind maak ik het zo af en toe gewoon wel eens. En ook als het geen feestje is, gele rijst maakt er gewoon een feest van! Nu zijn jullie natuurlijk heeel benieuwd hoe je dit maakt. Nou… opletten dan ;) Je hebt onderstaand nodig;

Ingredienten nasi koening

– 3 kopjes rijst (ik gebruik de maatschep van de rijstkoker)
–  2 kopjes water
– 2 kopjes kokosmelk
– stengel Sereh (citroengras)
– 1,5 theelepel Kurkuma
– 1 theelepel Djinten
– 1 theelepel ketoembar
– Gedroogd salamblad
– 2 kleine maggiblokjes
– middelgrote ui
– grote teen knoflook

Nasi Koening stappenplan

Snipper je ui en knoflook fijn, bak deze glazig in een laagje olie. Dit mag in de pan waar je de rijst in gaat koken! Verkruimel hierover de maggiblokjes. Voeg hierna kurkuma, djinten en ketoembar toe. Roer alles door elkaar. Gooi de rauwe rijst door het ui/kruidenmengsel. Schep om tot de rijst de kleur geheel heeft opgenomen. Voeg 2 kopjes water en 2 kopjes kokosmelk toe. Kneus je Sereh door deze op 3 plekken door midden te breken. Wil je geen sterke citroengrassmaak? Breek hem dan of niet, of maar 1 maal. Gooi de sereh en de salambladeren bij de rijst. Kook de rijst zoals je gewend bent. Is de “laag water” verdwenen en dikke papperige rijst zichtbaar? Dan draai je het vuur laag, plaatst de deksel op de pan en laat de rijst droogstomen.  Je kunt er nu voor kiezen om de sereh en de salam eruit te halen, maar kunt het ook laten zitten. (Zie stappenplan)

Is je rijst klaar? Schep het in een mooie toren op een bord met je bijgerechten. Wij aten er sugarsnaps in sojasaus met seroendeng en kip in kerrie bij. Heerlijk! Wil je het echt traditioneel? Dan doe je het in een bananenblad, maar… dat eet niet zo makkelijk ;).

Nasi Geel

Njang Swieti / Selamat Makan!

Liefs, Kelly

3 Comments

  1. Kim 25 januari 2016 / 07:11

    Superlekker! Ik neem, als het kan, altijd gele rijst! Ben er gek op. Onze indo thuis kiest altijd gewoon witte rijst Haha doe maar normaal…
    Thanks voor het recept, leuk om zulke dingen zo te delen met anderen. Brengt weer op ideeën om te koken :)
    Kim onlangs geplaatst…Voorzichtig met fruit en groente bij onze kinderen! Tips…My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge